Illustrator B3

Lasersnijden





Wat leer je?

Je weet nu een beetje hoe je vector-afbeeldingen kan ontwerpen in Illustrator. In deze opdracht ga je deze ook laten uitsnijden met de lasersnijder!


De opdracht


Stap 1 (1p)

Voor deze opdracht ga je zelf een ontwerp maken van een sleutelhanger in Illustrator.


Bedenk bij het maken van je ontwerp goed welke lijnen er uiteindelijk gesneden gaan worden en wat er gegraveerd wordt. Vergeet ook niet het gat toe te voegen waar de ring uiteindelijk doorheen gaat.


Wil je een afbeelding gebruiken in je ontwerp (zoals te zien op de afbeelding hiernaast) dan moet deze afbeelding eerst overgezet worden naar vector-lijnen. Dat kun je doen met de "Afbeelding overtrekken" functie. Hoe dat moet leer je in opdracht B2.


Tip: Met Laserworks kun je "achteraf" nog onderdelen toevoegen aan je ontwerp: Denk aan afbeeldingen, teksten, vormen. Vraag je docent naar de mogelijkheden. 


Beoordelingscriteria

  • Je ontwerp is niet groter dan 5 bij 5 cm
  • Je ontwerp bestaat uit vector-lijnen
  • Je ontwerp is uitgesneden met behulp van de lasersnijder
  • Je ontwerp bevat ook een gedeelte dat gegraveerd is (dat mag ook tekst zijn)


Stap 2 (2p)

Heb je het ontwerp af? Kies dan: Bestand - Exporteren -> Exporteren Als en kies voor het bestandstype DXF  en sla het DXF bestand op in je OneDrive.

Importeer het DXF bestand vervolgens in het programma Laserworks waar je het ontwerp gaat voorbereiden voor de lasersnijder. Hoe dat allemaal moet lees je in de handleiding onder bronnen.


Voeg als resultaat van de opdracht een screenshot toe in je blog van je ontwerp in Illustrator en een foto van je uitgesneden resultaat.

Bronnen

  • Klik hier voor uitleg en een handleiding van de lasersnijder