Pixlr Editor B4

Achtergrond verwijderen met de toverstaf, lasso of gum


Een techniek die ontzettend veel toegepast wordt is de achtergrond van een afbeelding vervangen door een andere achtergrond. Hiermee kan je bijvoorbeeld een persoon in een andere omgeving plaatsen. In deze opdracht ga je met verschillende tools aan de slag om objecten te verwijderen.


Voorkennis

Maak eerst opdracht Pixlr Editor B3

Tijd voor deze opdracht

100 min

Leerdoelen


  • Je kan de toverstaf tool toepassen in Pixlr
  • Je kan de lassotoool toepassen in Pixlr
  • Je kan de Gum tool toepassen in Pixlr
  • Je kan uitleggen wat de tolerantie doet bij de toverstaf tool
Te behalen punten1 of 2 


Je gaat één samengestelde afbeelding maken uit meerdere afbeeldingen. Je selecteert dus als het ware objecten uit verschillende afbeeldingen die je vervolgens gaat samenvoegen in één ontwerp. Je kan daar verschillende tools voor gebruiken. Bijvoorbeeld:

  • De lassotool: Met de Lasso kan je een bepaald gedeelte van een foto selecteren om verder te kunnen gebruiken. Bijvoorbeeld een deel uit een foto halen en vervolgens dat gedeelte kopiëren in een nieuwe lege afbeelding.

Tip: de veelhoeklasso tool is makkelijker in gebruik dan de "vrije vorm" lasso tool. Probeer die ook maar eens uit. Je kan deze vinden bovenin het menu:



  • De toverstaf: Met de toverstaf kan je een bepaalde kleur selecteren. Met behulp van 'Tolerantie' kan je bovendien aangeven of hij uitsluitend die kleur selecteerd ( 0 ) of alles wat ook bij "bijna" die kleur heeft   ( 255 ). Zo kun je dus achtergronden selecteren wanneer de achtergrond een bijna gelijk kleur heeft (denk aan een greenscreen).


  • Gum: Met de gum kan je bepaalde gedeeltes van een afbeeldingen weg-gummen. Door het penseel aan te passen, kun je de vorm en de grootte van de gum aanpassen.


Open PIXLR Editor via de link:   https://pixlr.com/old/editor/


Opdracht

  • Volg onderstaande tutorial. Je mag ook een eigen idee verzinnen, maar gebruik wel duidelijke afbeeldingen en denk (nog) niet te moeilijk. 


Tip: Je mag ook eigen afbeeldingen gebruiken of op zoek gaan naar bestaande afbeeldingen op het internet. Zorg dat je afbeeldingen gebruikt met een grote resolutie. Klik hier voor websites waar je gratis afbeeldingen kan zoeken.

Tip: Sla de afbeelding regelmatig op als .PXD formaat. Mocht Pixlr vastlopen of je Chromebook crashen dan ben je in ieder geval niet alles kwijt!



Wat moet er als resultaat in je blog?

  • Plaats een screenshot van jouw resultaat in je blog. Zorg dat daarin te zien is dat je:
    • Objecten hebt uitgesneden en toegevoegd in verschillende lagen
    • Netjes hebt gewerkt (Probeer het er zo echt mogelijk uit te laten zien)
  • Beschrijf ook kort in je blog welke tools je waarvoor hebt gebruikt.


Klik op de afbeeldingen om deze te vergroten. Download ze daarna.

Oefening fotobewerking Pixlr - Achtergrond verwijderen - tak

Oefening fotobewerking Pixlr - Achtergrond verwijderen - resultaat

Oefening fotobewerking Pixlr - Achtergrond verwijderen - vogel

Oefening fotobewerking Pixlr - Achtergrond verwijderen - rups


 (Bron: informaticalessen.be)