Photoshop G1

Fake news





Doordat steeds meer mensen met Photoshop kunnen werken worden afbeeldingen minder betrouwbaar. Want wat is echt en wat is nep? In deze opdracht ga je zelf een Fake News foto maken door bestaande foto's te manipuleren



TonyBlairHet aanpassen van foto’s gebeurd al heel lang. Vooral in de Sovjet-unie (Rusland) waren ze daar goed in. Bepaalde figuren die uit de gratie waren gevallen bij de dictators Lenin en Stalin werden als het ware uit de geschiedenis ‘gewist’. Het meest bekende voorbeeld hiervan is Trotsky (man met pet, snor en bril). Dit gebeurde dus al voor de komst van Photoshop.


trotsky is missing


Een ander beroemd voorbeeld is deze foto van een raketlancering tijdens een oorlog in het Midden-Oosten. De foto is aangepast zodat het lijkt alsof er meer raketten worden afgevuurd. Toen dit bekend werd ging het internet er mee aan de slag en kwamen er hele grappige versies van de foto’s.

missiles fake explainedmissiles transformmer Iranian-Gothic-Missile-Launch--44411


Donald Trump is ook een geliefd onderwerp voor het photoshoppen van nieuwsfoto’s. Op twitter werd een foto gedeeld van Trump die hij zelf niet mooi vond, met het verzoek deze foto niet te gebruiken. Daar werd niet zo goed naar geluisterd… Een hilarische Photoshop battle was het gevolg. Dat kan je hier zien.


Opdracht

Je gaat zelf een fake news foto maken, waarin je een bestaande foto gebruikt en die gaat manipuleren tot een "nep"-foto.


Beoordelingscritera

  • Je werkt met lagen
  • Je gebruikt afbeeldingen met grote resolutie
  • Kleur/filters toevoegen of veranderen
  • Objecten vergroten of verkleinen 
  • Zorg dat alles er zo realistisch mogelijk uit ziet 
  • Je gebruikt een of meerdere selectie tools om objecten uit te knippen



Wat moet er als resultaat in je blog?

  • Verwerk je resultaat in je blog (als JPG). Beschrijf ook kort hoe je tot dit resultaat bent gekomen (Laat ook de originele foto's zien).