Film maken


Met elke filmcamera kun je een filmje maken, maar om een goede film te kunnen maken is het belangrijk dat je eerst een goed script en storyboard maakt.

Script

In een script beschrijf je de verhaallijn van je film en daarbij alles wat je ziet of hoort tot in de kleinste details. Je beschrijft dus wat er gebeurt, wie er op dat moment aanwezig zijn, wat er gezegd wordt, wat er nog meer te horen moet zijn en waar het verhaal zich op dat moment afspeelt. 

Door een goed script te schrijven heb je al een duidelijker beeld van je verhaal en hoe je dat in beeld wilt gaan brengen.

Storyboard

Nadat je het script hebt geschreven ga je het geschreven verhaal uitwerken in beelden, als een soort stripverhaal. Dit doe je per shot, zodat je tijdens het filmen precies weet hoe je de camera wilt gaan plaatsen.

Zorg er altijd voor dat je eindfilm veel afwisseling in shots laat zien (laat een shot niet langer duren dan 5 seconden).

Kijk naar onderstaande scène van de film Matilda. Elke keer als de camera van plaats verandert is er een ander shot. Hoeveel shots zijn er in deze scene te zien?

Door het gebruiken van verschillende shots wordt je film een stuk "fijner" om naar te kijken.


Bekijk de afbeelding hieronder om te zien welke shots je allemaal kan gebruiken:

In onderstaande video zie je dat er nog veel meer Shot-mogelijkheden zijn.



Nu dat je weet welke shots je allemaal kan gebruiken voor je film is het tijd om een storyboard te gaan maken waarbij je dus je script gaat uitbeelden als een soort stripverhaal. Je tekent dus per shot hoe je film er uit gaat zien en beschrijft daarbij ook kort wat er te horen is, wat er gezegd wordt en hoe je camera laat wegen (bijvoorbeeld: Camera komt langzaam dichterbij, of camera volgt het personage..).

Hieronder zijn wat video's te zien over storyboard die gemaakt zijn voor bekende films. Welke overeenkomsten zie je tussen het storyboard en de filmpjes? Bijvoorbeeld: waar staat de video camera?



Je hoeft natuurlijk niet supergoed te kunnen tekenen om een storyboard te maken. Het mogen best harkpoppetjes worden, maar het gaat er dus om dat je voor dat je gaat filmen precies weet wat en hoe je wilt gaan filmen. 

Je kunt ook online programma's gebruiken om een storyboard te maken, zoals: https://www.storyboardthat.com/

Hieronder nog wat voorbeelden van storyboards die precies laten zien hoe elke shot er uit moet gaan zien.






Daarnaast kun je door het maken van een script en storyboard ook beter bepalen wat je allemaal nodig hebt tijdens het filmen, wie erbij moet zijn en waar je het wilt gaan doen. Kortom een goede voorbereiding is het halve werk!




Stappen bij het maken van een film

  1. Bedenk eerst waar je film over gaat? Welk genre (comedy, actie, documentaire, horror,...)?
  2. Maak een script. Beschrijf per scene waar de film over gaat, wat er gebeurd, gezegd wordt, te horen is, waar er gefilmd wordt, etc..
  3. Maak een storyboard. Daarbij teken je shots van je film scènes zoals jij ze graag wilt gaan filmen. Denk goed na over hoe je de shots maakt en welk cameraposities je inneemt.
  4. Je gaat nu filmen. Denk ook hier weer goed na over hoe je de shots maakt en welk posities je inneemt. Gebruik hierbij je storyboard. Je hoeft niet in chronologische (tijds) volgorde te filmen, je monteert tenslotte op het laatst toch alles aan elkaar.
  5. Pas als je alles gefilmd hebt, ga je het monteren in WeVideo.