Green Screen fotografie

Als je iemand fotografeert voor een greenscreen (of Chromakey, groene achtergrond), kun je deze achtergrond naderhand redelijk gemakkelijk verwijderen en ook vervangen. Je kunt elke achtergrond in je foto gebruiken die je maar wilt.

Je hebt het ongetwijfeld weleens gezien; weermannen en –vrouwen op TV die hun weerpraatje houden voor een speciaal groen scherm, waar softwarematig een weerkaartje voor in de plaats wordt gezet. De weerman of –vrouw ziet alleen het groene scherm maar op TV zie je een weerkaart. 

Het fotograferen?

Hieronder een stappenplan met tips voor het goed fotograferen van je model voor een greenscreen:


1. Plaats het onderwerp op ruime afstand van de achtergrond. Hiermee minimaliseer je schaduwen en zorg je ervoor dat de achtergrond geen gloed afgeeft op het onderwerp

2. Het is belangrijk om een zeer egale achtergrond te hebben. Vouwen en kreuken geven de achtergrond plaatselijk een andere kleur en dat wordt er dan niet uit gefilterd.

3. Er bestaan diverse soorten achtergronden: papierrollen, achtergronddoeken van katoen of een opvouwbaar achtergrondscherm. Omdat chromakey dus het beste werkt met een superegale achtergrond, is een papieren achtergrond veruit de beste keuze: glad, strak, egaal en niet reflecterend

4. Goede studioverlichting is erg belangrijk. Je kunt daarvoor flits- of continulicht (daglichtlampen) gebruiken. Met je belichting minimaliseer je schaduwen in de achtergrond en belicht je je model op een realistische manier.

5. Om te zorgen dat de kleur van de achtergrond zo egaal mogelijk is, kun je het beste de achtergrond apart uitlichten. Het onderwerp werpt dan geen schaduw op de achtergrond. Dit doe je door één of twee extra lampen alleen op de achtergrond te richten.

6. Gebruik zoveel mogelijk scherptediepte (dus een klein diafragma). Als je scherpstelt op het gezicht van het model, en haar kraag is out of focus, dan gaan de kleuren van de kraag overlopen in de achtergrond. Er is dan geen mooie lijn tussen onderwerp en achtergrond. Resultaat: uitknippen wordt niet mooi

7. Je model kan beter geen groene kleding dragen. Een klein, groen detail in kleding is nog wel acceptabel, zolang het niet grenst aan de groene achtergrond. Een groene hanger aan een ketting kan wel, groene mouwen niet. Dit wordt later onmogelijk uit te knippen.


Greenscreen achtergrond weghalen in Photopea